Login za korisnike
CAPTCHA
Molimo Vas da u polju ispod upišete tekst sa slike.
Navigacija
Donatori
Pretraga Mojekarijere
Loading
PogledajRearrange

Organizacijsko restrukturiranje

 

Restrukturiranje se najviše očituje u tri oblika: smanjenje obima rada, poravnavanje hijerarhije i pojačana važnost timova za vertikalnu i horizontalnu koordinaciju i mijenjanje prakse i odnosa pri zapošljavanju.

 

Smanjenje obima rada

 

Smanjenje obima rada je dovelo do nesigurnosti zaposlenja, posebno za menadžere. Treba razlikovati sigurnost od stabilnosti zaposlenja, jer se stabilnost odnosi i na dobrovoljno i nedobrovoljno napuštanje posla. Promjene u sigurnosti i stabilnosti zaposlenja se mogu sumirati na slijedeći način:

 

(1) nedobrovoljna napuštanja su u porastu, posebno za menadžere u velikim firmama,

(2) smanjio se broj dobrovoljnih otkaza i

(3) percepcija o sigurnosti posla je smanjena. Ovo sve znači da je zaposlenje postalo sve više nesigurno.

 

Poravnavanje hijerarhije

 

Poravnanje hijerarhije ne samo da redukuje broj menadžera već daje veću odgovornost radnicima na nižim nivoima. Srednji menadžeri su najviše bili na udaru otpuštanja i redefinisanja radne uloge. Efekti restrukturiranja menadžerskog posla fokusirani su na promjene u uslovima zapošljavanja. Sigurnost posla, percipirana i stvarna, se smanjila. Prilike za unapređenjem su ograničene i otvorenije za kandidate izvana. Upošljavanje vanjskih saradnika ili asistenata za specijalizovane menadžerse poslove se povećalo.

 

Timski rad

 

Timski rad odražava želju za pomjeranjem moći odlučivanja na niže organizacijske nivoe i potrebu da se uspostavi horizontalna komunikacija, koordinacija i rješavanje problema nasuprot tradicionalnim granicama unutar zaposlenja i organizacije.