Login za korisnike
CAPTCHA
Molimo Vas da u polju ispod upišete tekst sa slike.
Navigacija
Donatori
Pretraga Mojekarijere
Loading
PogledajRearrange


U ovu kategoriju spadaju kvalifikovani radnici, zanatlije, pogonski radnici.

 

Dominantni trendovi ovakvog rada idu ka timski-orjentisanim radnim sistemima i radu koji povećava stepen kontrole i područje zadatka i zahtijeva veće misaone i interaktivne vještine i aktivnosti. Kada su napredne tehnologije integrisane sa ovim promjenama u sadržaju posla, timski orjentisani radni sistemi postižu veći nivo produktivnosti i kvaliteta. Ne mijenja se svaki rad u plavim mantilima na ovaj način: najbolje prognoze su da će možda jedna trećina ove radne snage iskusiti ovakve promjene. Ovako se može povećavati različitost ove vrste rada u isto vrijeme dok vodi zamagljivanju granica između plavih mantila, menadžerskog i tehničkog rada.

 

Sprovedeno je značajno istraživanje o ovoj vrsti rada i možemo iznijeti neke zaključke o tome kako se on mijenjao. Autonomija radnika u plavim mantilima je povećana da bi uključila odluke nad procesom i kvalitetom kontrole tamo gdje je praktikovan timski rad. U nekim slučajevima nove tehnologije su donijele ovim radnicima slobodu odlučivanja radije nego da supervizor daje instrukcije. Radnička autonomija, tamo gdje je ima, je ograničena u okviru zadatka i ne obuhvata stratešku autonomiju. Dakle, radnik odlučuje o tome kako da obavi posao, ali ne utvrđuje posao koji treba da se obavi. Nemaju svi radnici ove kategorije povećanu slobodu odlučivanja, niti svi koji su organizovani u timove, iako karakteristike tima prave razlike. čak ni svi radnici ne cijene povećanu slobodu odlučivanja.

 

Redefinisanje poslova, timski rad i kompjuterski integrisana industrijalizacija su proširili područje djelovanja velikog broja zaposlenja radnika u plavim mantilima. Došlo je do redukcije u broju kategorija zaposlenja i kombinovanja različitih poslova. Na primjer, radnici u timovima orjentisanim na sebe često u interakciji sa mušterijama uzimaju i prate narudžbe, a ujedno i proizvode krajnji proizvod usluge.

 

Nove tehnologije su, također, uklonile razliku između nekih tradicionalnih zanata. Na primjer, popravke mehaničke opreme sada mogu imati električne i elektronične komponente, tako da jedna osoba obavlja obadvije vrste popravke. Povećanje u dometu zadataka koje obavljaju radnici u plavim mantilima ne znači, međutim, da to zahtijeva bolje vještine ili povećanu kompleksnost misaone aktivnosti.

 

Zanatski rad je uvijek zahtijevao visok nivo kompleksnosti misaone aktivnosti, ali za neke druge poslove u ovoj kategoriji dolazi do povećanja analitičkog sadržaja. Potpuno kvalitetni menadžerski programi često uključuju temeljno poznavanje modela produktivnosti i statističke analize proizvodnog procesa od strane radnog tima, ali to varira zavisno od okolnosti. Generalno, došlo je do povećanja analitičkih formi rada u nekim fizičkim poslovima.

 

Konačno, interakciona - emocionalna komponenta rada u kategoriji poslova u plavim mantilima se dramatično povećala. Timski rad i potreba koordinisanja rada sa mušterijama i tehničkim osobljem zahtijeva da radnici motivišu, slušaju, ohrabruju i udovoljavaju drugima kao centralni dio svoga posla.