Login za korisnike
CAPTCHA
Molimo Vas da u polju ispod upišete tekst sa slike.
Navigacija
Donatori
Pretraga Mojekarijere
Loading
PogledajRearrange


Ovdje ćemo istražiti šta radnici rade i kako se to mijenja. Relativan porast i opadanje širokih kategorija zanimanja upotrebljen od strane Statističkog biroa za rad su korisni za dobijanje slike promjenljive mješavine zanimanja. Podaci ovog biroa jasno pokazuju smanjenje poljoprivrednika i fizičkih radnika (“radnika u plavim mantilima”) i porast profesionalaca, tehničkih radnika i “radnika u plavim mantilima” tj. menadžera, administrativaca, kao i radnika na tržištu i u prodaji. Međutim, ovi podaci nam malo govore o tome šta se dešava sa prirodom posla unutar ovih kategorija i da li su ove kategorije same po sebi korisne za razlikovanje aktivnosti i iskustava radnika različitih zanimanja.

 

Razmotrićemo pobliže promjene koje se pojavljuju unutar zanimanja koristeći slijedeće široke kategorije: “plavi mantili”, uslužni, tehnički/profesionalni i mendžerski radnici. Priroda posla se mijenja ne samo unutar ovih kategorija već i na način koji zamagljuje tradicionalne razlike između njih.

Analiziraćemo prirodu posla unutar ovih kategorija kroz razmatranje četiri dimenzije duž kojih posao varira i mijenja se na bitan način:

 

  •         Stepen slobode odlučivanja ili moći donošenja odluka koji radnici imaju nad vlastitim poslom. Ovo zovemo kontrolom autonomije.
  •         Domet ili širina zadataka unutar zaposlenja. Ovo zovemo područje zadatka.
  •         Misaona kompleksnost ili stepen misaone aktivnosti i analize potrebne za obavljanje posla. Ovo zovemo misaona kompleksnost.

        Stepen u kojem je kvalitet socijalnih interakcija, uključujući njihov emocionalni kvalitet, bitan za izvođenje posla. Ovo zovemo interaktivna dimenzija posla. Ona uključuje emocionalni rad, što je relativno nov koncept i vrlo bitna komponenta u poslovima u kojima su interakcije bitni zadaci.